Annonsørinnhold

Hver gang du trykker på Røde Kors-knappen når du panter, støtter du arbeidet deres også i Trondheim. Dette er historien om noe av det panten din går til.

I en grønn bygning rett ved Nidelva i Trondheim, finner du ungdomshuset til Røde Kors, som heter Fellesverket. I Fjordgata ligger Trøndelag sin filial av den nasjonale satsningen på ungdomsarenaer. Her kan ungdom møtes, enten bare for å henge, få leksehjelp, lære gatemegling eller kanskje hjelpe til på kjøkkenet. Hvis de vil. 

– I Røde Kors ser vi at veldig mange arenaer for unge er forbundet med en form for prestasjon, noe man må bli god til. På Fellesverket blir ikke ungdommen målt, de kan bare være seg selv. De kan bare være, eller delta på aktiviteter i trygge rammer. Det er et sted ungdommen blir sett, sier daglig leder i Trondheim Røde Kors, Marita Fossen.

Finn din lokalforening i Røde Kors her.


De kan bare være, eller delta på aktiviteter i trygge rammer. Det er et sted ungdommen blir sett.

– Marita Fossen

Marita Hoel Fossen - pressebilde.jpg

Daglig leder i Trondheim Røde Kors, Marita Fossen.

Med Fellesverket kom tryggheten

En av dem som fant trygghet, samhold og meningsfylte aktiviteter på Fellesverket, er Ida R. M. Ida er 21 år gammel og har vært gjennom mye.

– Før jeg fylte 20 hadde jeg opplevd utfordrende situasjoner, fysisk og psykisk vold og mobbing. Det var vanskelig for meg å stole på folk og åpne meg. Jeg isolerte meg mye, satt på rommet mitt og ville ikke ut, forteller Ida. 

På skolen fikk Ida, på tross av utfordringene, tre gode venninner, og det var disse som tok henne med til Fellesverket. For første gang opplevde hun å bli tatt imot med åpne armer. Det sosiale nettverket på ungdomshuset ga trygghet. En følelse hun ikke hadde kjent på lenge. 

– På Fellesverket møtte jeg folk som ville være sammen med meg. Folk som ikke hørte på meg fordi de fikk betalt, men fordi de ville det selv. Det var virkelig godt, sier Ida. 

Fellesverket er på plass i 10 byer i Norge. I alle byene jobber Røde Kors for at dette skal være ungdommens sted. De skal føle eierskap og være deltagere, ikke brukere. Spesielt for de som sliter, enten på hjemmebane eller andre steder, er det avgjørende å ha en arena med trygge og stabile voksne.


Da Ida kom til Fellesverket i Trondheim opplevde hun for første gang å bli tatt imot med åpne armer.

Frivilligheten gjør møtene ekte

– Som Ida påpeker er det viktig at dette er basert på frivillighet. Det gir en nær uvurderlig merverdi at ungdommen blir satt pris på. At de ikke blir møtt som en avtale i en tett kalender. Det kan være så enkelt som at de lager og spiser mat sammen, og bare får være Ida, Petter eller Lotte. Skulle det være behov for mer formell oppfølging, bistår vi unge i kontakt med det profesjonelle apparatet, sier Marita Fossen. 


Pantepenger gir mening til de unge

Når man trykker på Røde Kors-knappen, støtter man tiltak som Fellesverket. Midlene Røde Kors får fra Pantelotteriet er frie midler. 

Lokale frie midler for Røde Kors betyr at disse kan benyttes der de trengs mest i det aktuelle nærmiljøet. For Fellesverket i Trondheim er midlene fra Pantelotteriet en stor bidragsyter. Blant annet sørger midlene for at tilbudet kan være sentralt plassert i Trondheim sentrum. 

– Det er veldig viktig for Fellesverket at det ligger der det gjør. Det må være tilgjengelig for ungdommen. Til dette formålet er midlene fra Pantelotteriet helt avgjørende. Vi er utrolig takknemlige for alle som velger å trykke på Røde Kors-knappen. På grunn av dem har over 800 unge fått et sted de bare kan være, føle seg trygge og kjenne på mening, sier Marita Fossen.


Det positive startet med Røde Kors

For Ida R. M. har Fellesverket utvilsomt gjort en forskjell. I dag er hun frivillig på Fellesverket, og bruker mye tid i Fjordgata. Der kan hun også bruke symaskinen til å jobbe med skoleoppgaver. Ida er lærling på kjole- og draktsømlinjen på Charlottenlund skole. Nylig ble hun samboer med kjæresten hun møtte gjennom Røde Kors. De har til og med fått seg katt.

– Det høres kanskje litt mye ut, men jeg tror at alt det positive i livet mitt som jeg har ventet på, startet da jeg kom i kontakt med Røde Kors. Jeg får så mye god støtte og hjelp fra Fellesverket at de har blitt som en familie for meg. Det er veldig godt å se at de støtter meg, forteller Ida.

Her kan du lese mer om Fellesverket - aktivitetshus for ungdom.


For Fellesverket i Trondheim er midlene fra Pantelotteriet en stor bidragsyter. Midlene gjør at stedet er tilgjengelig for ungdom, og kan arrangere aktiviteter og underholdning.

Pantepenger gjør så mye bra

Pantelotteriet er blitt en av de viktigste inntektskildene for Røde Kors. 

– Jeg er så takknemlig for alle som velger å støtte oss. I likhet med meg håper jeg at andre også blir imponert over hva alle de frivillige får til. Godt støttet av midler fra Pantelotteriet gjør våre flotte frivillige så mye bra, sier prosjektleder for Pantelotteriet i Røde Kors, Ann Christin Håland.

Hver gang du trykker på Røde Kors-knappen når du panter er du med å bidra til organisasjonens humanitære arbeid. 

Til toppen

Produsert av Schibsted Partnerstudio for Røde Kors

Journalistene og redaksjonene i Schibsteds medier har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
Schibsted Partnerstudio
©2020 Schibsted | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)