Annonsørinnhold

Hver gang du trykker på Røde Kors-knappen når du panter, støtter du arbeidet deres også i Kristiansand. Dette er historien om noe av det panten din går til.

Da Geir Skjævestad gikk skikkelig på trynet under en skitur for noen år siden, var Kristiansand Røde Kors Hjelpekorps gode å ha. 

– Vi var en gjeng som skulle gå fra Hovden til hyttefeltet på Nordli. På strekningen er det en del nedoverbakker, men det var en strålende dag med nypreparerte løyper. I en ganske slak nedoverbakke like ved hyttefeltet gikk det galt for meg. Jeg gikk skikkelig på snørra og plantet fjeset i snøen, mens resten av kroppen fortsatte over. Jeg hørte bokstavelig talt at det knakk, forteller Geir.

Sykepleieren som jobber ved akuttmottaket på Sørlandet sykehus, var sikker på at han hadde brukket nakken. Så etter at han hadde instruert turfølget i hvordan de skulle legge ham, ringte han selv 113 og fortalte kollegene hva som hadde skjedd.

Finn din lokalforening i Røde Kors her.




Nå gjør dere akkurat som vi nettopp øvde på, hørte jeg lederen av hjelpekorpset si. De hadde akkurat øvd på å posisjonere folk med nakkeskade.

– Geir Skjævestad

geir2.jpg

Geir Skjævestad skadet seg alvorlig på skitur.

Rykket ut med trygghet og kontroll

Tilfeldighetene ville ha det til at hjelpekorpset holdt på med en øvelse i nærheten. De avbrøt umiddelbart og rykket ut til Geir, med flere snøscootere. 

– Jeg var aldri nervøs. De hadde full kontroll, og gjorde alt riktig. “Nå gjør dere akkurat som vi nettopp øvde på”, hørte jeg lederen av hjelpekorpset si. De hadde akkurat øvd på å posisjonere folk med nakkeskade. Jeg må si det var spesielt når de kom, de oppførte seg veldig profesjonelt og rolig. Uten hjelpekorpset ville det tatt fryktelig lang tid å få meg ned fra fjellet.

Nakken brakk

På sykehuset ble det konstatert at Geirs antagelser var riktige. Han hadde brukket nakken. Heldigvis gikk det helt fint, han slapp operasjon og har ingen varige mén. Etter ulykken har Geir og familien kjøpt hytte på Hovden, og synes det er godt å vite at Røde Kors hjelpekorps har beredskap på fjellet. 

I dag er det Alexander Øen som leder Kristiansand Røde Kors hjelpekorps. På alarmlisten sin har han nesten 80 dedikerte frivillige som rykker ut dersom noen trenger hjelp.

– Det vanligste spørsmålet jeg får er hvor godt jeg tjener på å jobbe i hjelpekorpset. Mange tror åpenbart at det er betalt, men for meg har penger aldri vært en tanke. Å vite at jeg kan være der for de som trenger det, er lønn nok. I tillegg får jeg opplevelser, ny kunnskap og møter mange flotte folk, sier Alexander. 



Alexander Øen, hjelpekorpsleder i Kristiansand Røde Kors.

På plass ved fjord og på fjell

I Kristiansand er det både fjord og fjell, og det krever mye forskjellig utstyr å holde beredskapen på plass. For de frivillige her betyr midlene fra Pantelotteriet i praksis at de har korrekt og moderne utstyr til alle typer redningsoperasjoner. I tillegg bruker de mye ressurser på vedlikehold av både utstyr og kompetanse.

– Pantelotteriet gir oss stabile midler, og et stabilt tilskudd. De frivillige tjener jo ingenting, men vi har allikevel mange utgifter. Vi holder tross alt 24 timers beredskap, hver dag, året rundt. I tillegg bidrar midlene til ekstra sesongberedskap på Hovden. Hjelpekorpset sover aldri, forteller Alexander Øen, hjelpekorpsleder i Kristiansand Røde Kors.

Her kan du lese mer om Hjelpekorps.


Motiveres av takk

Han forteller at hjelpekorpsets viktigste oppgave er å redde folk som har vært utsatt for ulykker, spesielt i fjellet. Når de frivillige har bragt den skadede til ambulansen, vet de ikke hvordan det går videre. Derfor synes han det er veldig hyggelig når folk tar kontakt for å si takk.

– Det er jo varierende hvordan folk gjør det. Det er veldig hyggelig når de tar turen innom, for eksempel Røde Kors-hytta på Hovden, og takker for hjelpen. Det er jo det som gjør at vi holder på. Det er jo det å hjelpe folk som motiverer oss, sier Alexander.

Å være frivillig i hjelpekorpset er en av de mest opplæringsintensive frivilligrollene i Røde Kors. Derfor bruker Kristiansand Røde Kors hjelpekorps mye tid og ressurser på kursvirksomhet.

Midlene Røde Kors mottar gjennom Pantelotteriet har blitt en av de viktigste inntektskildene til organisasjons humanitære arbeid. Hver gang du trykker på Røde Kors-knappen når du panter er du med å bidra til dette viktige arbeidet.


Til toppen

Produsert av Schibsted Partnerstudio for Røde Kors

Journalistene og redaksjonene i Schibsteds medier har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
Schibsted Partnerstudio
©2020 Schibsted | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)