Annonsørinnhold

Hver gang du trykker på Røde Kors-knappen når du panter, støtter du arbeidet deres også i Bergen. Dette er historien om noe av det panten din går til.

Hos Bergen Røde Kors jobbes det hyppig med opplæring. I løpet av et år gjennomfører de over 13.000 timer i norsktrening. Hver eneste dag fylles Røde Kors huset opp med deltakere fra nesten hundre ulike nasjoner. Deltakerne kommer for å prate om alt og ingenting. På norsk. 

– Mange fremmedspråklige har et stort behov for å snakke norsk. Mange får jo kurs og skolegang, men de mangler arenaer for å praktisere språket. I tillegg kommer det mange som ikke har krav på norskopplæring, for eksempel papirløse. Vårt tilbud er åpent og alle er velkomne, sier frivillighetskoordinator i Bergen Røde Kors, Nora Børø. 

Finn din lokalforening i Røde Kors her.


Vårt mandat er å avdekke, hindre og lindre menneskelig lidelse. Det høres kanskje voldsomt ut i språksammenheng, men norsktreningen hindrer ensomhet og isolasjon.

– Nora Børø

Nora Br.jpeg

Frivillighetskoordinator i Bergen Røde Kors, Nora Børø. 

11.000 deltakelser i året

Hver ukedag er det norsktrening på Vetrlidsallmenningen. Det er satt opp en økt om dagen, men det er behov for flere ettersom det mange kvelder er helt fullt og folk må dra hjem igjen. Det er omtrent 11.000 deltakelser hvert år på norsktreningen til Bergen Røde Kors.  Og det kunne vært flere. 

Når det nærmer seg eksamenstid for de offentlige norskkursene, er det høysesong hos Røde Kors. 


Hindrer isolasjon og ensomhet

– Hvorfor er dette med språk en oppgave Røde Kors ser på som viktig?

– Vårt mandat er å avdekke, hindre og lindre menneskelig lidelse. Det høres kanskje voldsomt ut i språksammenheng, men norsktreningen hindrer ensomhet og isolasjon. Det å mestre språket får også ringvirkninger i samfunnet ellers, forteller Nora Børø.

Språket samler familier

Hun forteller også at mange foreldre og besteforeldre med flerkulturell bakgrunn oppsøker norsktreningen for å kunne kommunisere bedre med barna. Siden barn går på skolen og lærer norsk raskere, blir foreldre og besteforeldre hengende etter. Det blir vanskelig for dem å for eksempel hjelpe barna med lekser. Ved å lære seg språket knyttes familiene tettere sammen. 

For norsktreningen er midlene fra Pantelotteriet uvurderlig.


Pantelotteriet er et miljøvennlig lotteri hvor du bruker panten som innsats og samtidig støtter Røde Kors.

– Hvis dette tilbudet hadde forsvunnet vet jeg det er mange som hadde blitt veldig fortvilet. De ville slitt med å fullføre utdanningen sin, og andre ville ha mistet sin eneste norskspråklige arena, sier Børø, og legger til:

– Dette tilbudet har en klar styrke i at det er åpent for alle, uavhengig av språknivå. Ved at vi fokuserer på muntlig norsk, kan en som aldri har lært å skrive stille på lik linje som en med høy utdanning – de synes begge det er like vanskelig å uttale "æ", "ø" og "å". Det skjer noe fint når forskjellige kulturer fra alle mulige samfunnslag møtes over en felles interesse, forteller hun.

I forbindelse med COVID-19 har Bergen Røde Kors opprettet en digital versjon av norsktreningen. Her foregår samtalene mellom deltagere og frivillige over videochat. Dette tilbudet har blitt så populært at de nå ønsker å gjøre det permanent. 

– Så langt gjør vi dette hver onsdag, men etterspørselen øker så mye at vi må utvide. Spesielt tenker vi at dette er en god måte å treffe kvinner som er hjemme med barn på, sier Nora Børø.

Midlene Røde Kors mottar gjennom Pantelotteriet er blitt en av de viktigste inntektskildene til organisasjons humanitære arbeid. Hver gang du trykker på Røde Kors-knappen når du panter er du med å bidra til dette viktige arbeidet.



Til toppen

Produsert av Schibsted Partnerstudio for Røde Kors

Journalistene og redaksjonene i Schibsteds medier har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
Schibsted Partnerstudio
©2020 Schibsted | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)