Annonsørinnhold

Fra bryllupskost til allemannseie

vaffelenshistorie_1.png

Mønstret, hjerteformet og selve symbolet på kos og hygge. Den 25. mars feirer vi vaffelens dag. Men vet du egentlig hvordan vaffelen fikk sin sterke plass i den norske kulturen?

Vaffelen har hatt en sterk tradisjon i Norge i mange hundre år, og i utgravinger fra vikingtiden finner vi spor etter vaffelliknende røre stekt på steinheller.

Da vaffelen slik vi kjenner den kom til Norge på 1700-tallet, ble den sett på som et slags luksusprodukt forbeholdt bryllup. Vaffelrøra inneholdt nemlig dyre ingredienser som smør, fløte, sukker og krem, så dette var ikke for hvermannsen. 

Tilberedingen var tungt og hardt arbeid og ble utført av vaffelmakere, som var et eget yrke. Et vaffeljern veide på den tiden rundt 8 kilo og var utstyrt med langt håndtak for å kunne holdes over åpen ild. Rutemønsteret i jernet skal være inspirert av bivokskakene i bikuben. Derfra stammer også navnet, tyske «wafel», som betyr vokskake.

Tradisjonelt hadde jernene kun ett eller tre hjerter. Først når vedovnen kom, ble det laget runde vaffeljern med plass til fem hjerter, slik at de kunne passe inn der gryta stod. Siden 1937 har det blitt produsert elektriske jern, men først etter krigen eksploderte det virkelig i det norske hjem. Da ble vaffelen allemannseie og «alle» fikk et vaffeljern.

Les også: 11 tips til perfekte vafler

nygift3.png
nygift1.png
nygift2.png

Sterk tradisjon i Norge

Stine Åsland er kjent som hele Norges vaffeldronning. Hun står bak Nordic Waffles, Minnesotas norskinspirerte vaffelimperie og Telemarksrøra, som har hundrevis av utsalgssteder på hoteller, ferger og kantiner over hele Norge. Hun har også skrevet boka Jeg elsker vafler, som inneholder 40 forskjellige måter å lage vafler på og vaffelhistorier fra hele vårt langstrakte land.

Stine forteller at vaffelen har en veldig sterk tradisjon i Norge og er en stor del av vår «kose seg-kultur». Vi lager vafler hjemme, når vi får gjester og når vi er ute på tur. Vafler har også hatt en stor betydning for idretten, hvor mye finansiering har kommet inn på grunn av nettopp vaffelsalg, sier hun.

Det det er mest stolthet i er hvordan man lager røra, og selvfølgelig hva man har i den. Alle har liksom sin egen vri eller hemmelige lille ingrediens.

Les også: Slik lager du sprø vafler

Vaffelkake-1600x1001.jpg
Vafler-med-havregryn-1600x1067.jpg
Dugnadsvafler-1600x1067.jpg

Vafler med kaviar, hvitost eller pølse 

Da Stine reiste rundt for å selge Telemarksrøra, lærte hun mye om nordmenns vaffelvaner. 

– Først trodde jeg at folk bare toppet vaflene med syltetøy og rømme, brunost og smør eller sukker og smør. Men ettersom jeg kom til ulike regioner av Norge, lærte jeg hvor store forskjeller det er innad i landet vårt. 

Vaffelentusiasten forteller at det i Bodø er vanlig å spise vaffel med egg og kaviar. I Østfold er «pølse og vaffel» så å si en nasjonalrett, mens i Trøndelag topper de herligheten med hvitost. I Nordland er det vaffel med «bonde og smørgraut» som gjelder. Da boka med alle de ulike vaffeloppskriftene kom ut, fikk hun en del sterke reaksjoner.

polse2.png

Fra dessert til sandwich

De siste årene har vaffelen beveget seg fra å være en tradisjonell dessert og kos til kaffen, til å bli en slags base på linje med brød. Bytt ut sukkeret med banan, mel med havregryn eller visp sammen med middagsrestene og topp med hva enn du har lyst på.

– Vaffelen har gått fra å være noe man legger på fat og tar på syltetøy og rømme, til en slags taco eller sandwich som du bretter i to og fyller med hva du vil.

Les også: Vafler uten egg

VM i vaffel

At nordmenn er glad i vafler er ingen overraskelse, men visste du at vi også har laget en av verdens største?

Fram til 2013 var det nemlig norske Joar Mortveit fra Skjold som satt på rekorden for verdens største vaffel, for en vaffel på hele 98 cm i diameter. Jernet smidde han selv, det målte til slutt en diameter på 100 centimeter og veide 250 kg. 

Foto: Privat

- Jeg jobbet med jernet fra 15-22 hver kveld i to uker. Det ble en del mislykkede vafler mens jeg prøvde å finne den perfekte steketiden og riktig temperatur. 

Til slutt knakk han koden med 180 grader og 20 minutter. Joar forteller at han var litt lei av vafler i perioden etterpå.

– Jeg måtte ha en pause, men det har kommet seg igjen nå da, ler han.


Les også: Slik lager du tykke vafler

Regnbuevafler-1600x1067.jpg
Vafler-pa-pinne-1600x1067.jpg
Oreovaffelkake-1600x1037.jpg

Norske vs amerikanske vafler

Stine driver i dag tre amerikanske vaffelrelaterte selskaper. Nordic Waffles leverer vaffelrøre til hele den amerikanske matindustrien. De har også egne utsalgssteder, og den «norske hytta» på Minnesota State Fair serverer titusenvis av vaffelkjøpere hver uke.

Det er tydelig at vaflene hennes nå kjøpes av en annen målgruppe. 

– Vår bestselger er med egg, bacon og cheddarost, etterfulgt av Mac&cheese. Tradisjonelt toppes amerikanske vafler med lønnesirup og smør, men de er veldig åpne for å prøve nye kombinasjoner. Nordmenn derimot liker best å holde seg til sine egne vaffeltradisjoner. 

Les også: 10 ting du lurer på om vafler

Dette trenger du:
3 stk egg
1 dl sukker
6 dl melk
1 dl flytende Melange
4 dl siktet hvetemel
1 ts kardemomme
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
0,5 dl flytende Melange til steking

Verdens beste vafler

Slik gjør du:
1.  Visp egg og sukker sammen i en bolle og spe så med melk og flytende Melange til du har en jevn blanding.

2. Bland hvetemel med kardemomme, bakepulver og vaniljesukker, og bland dette i røren.

3. Bland de tørre ingrediensene i en annen bolle og sikt over i det våte mens du rører. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin eller en stor ballongvisp for å slå ut eventuelle melklumper.

4. Visp vaffelrøren til den er jevn og uten klumper.

5. La røren svelle en halvtime på kjøkkenbenken

6. Stek vaflene i et smurt vaffeljern. Husk å pensle vaffeljernet med Flytende Melange før du steker og gjerne mellom hver andre eller tredje vaffel, for å hindre at vaflene setter seg fast.

I Norge har vi laget vafler siden 1700-tallet, og de hjerteformede vaffelplatene spises til både hverdag og fest. Det er aldri feil med vafler, og med denne oppskriften blir de ekstra gode og saftige. Oppskriften gir ca. 10 vafler.

peis2.png

Til toppen

Produsert av Schibsted Partnerstudio for Melange

Journalistene og redaksjonene i Schibsteds medier har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
Schibsted Partnerstudio
©2021 Schibsted | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)