Advertisement

Stadig flere av oss har fokus på matsvinn, men mange er usikre på hvordan frukt og grønt skal oppbevares. Da er det spesielt én god huskeregel som gjør det enklere for deg.

Test deg selv:

Oppbevarer du egentlig frukt og grønt riktig?

– Frukt og grønt fortsetter å leve etter at de er høstet. Derfor er holdbarheten begrenset, og det er viktig at de blir oppbevart riktig, sier Toril Gulbrandsen, matfaglig rådgiver ved Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Matbutikken på nett Kolonial.no jobber kontinuerlig med å redusere matsvinn. Derfor har de kvalitetsgaranti på frukt og grønt. Høy rullering gjør at frukt og grønt bare ligger noen få timer før varene pakkes riktig og sendes direkte hjem til kundene, noe som resulterer i god holdbarhet.

Her er noen tips til hvordan du best oppbevarer frukt og grønt når du har fått varene i hus:


0

🍏 Eplene skal i kjøleskapet.

Lagres adskilt fra annen frukt fordi epler utskiller stoffet etylen, som fremmer modning og forråtnelse.

0

🍓 Både jordbær og blåbær oppbevares i kjøleskap ved 2-4 grader. Ta ut jordbærene i god tid før du skal spise dem. 

0

🍐 Legg pærene i kjøleskapet. Lagres helst ved 10 grader. Oppbevares adskilt fra annen frukt. 

0

🥕 Rotgrønnsaker bør oppbevares i kjøleskap. De bør ligge med emballasjen på. Det beskytter mot uttørking.

0

🍏 Eplene skal i kjøleskapet.

Lagres adskilt fra annen frukt fordi epler utskiller stoffet etylen, som fremmer modning og forråtnelse.

0

🍓 Både jordbær og blåbær oppbevares i kjøleskap ved 2-4 grader. Ta ut jordbærene i god tid før du skal spise dem. 

0

🍐 Legg pærene i kjøleskapet. Lagres helst ved 10 grader. Oppbevares adskilt fra annen frukt. 

0

🥕 Rotgrønnsaker bør oppbevares i kjøleskap. De bør ligge med emballasjen på. Det beskytter mot uttørking.

Viktig huskeregel

Vi kan alle kjenne oss igjen i å legge epler, bananer, pærer, tomater og druer i en stor skål på kjøkkenbenken. Det er både fint og praktisk, men ikke det beste for holdbarheten.

For eksempel er det slik at varer som modnes, deriblant tomat og eple, produserer stoffet etylen. Gassen kan være skadelig for andre varer siden det fremmer modning og forråtnelse på andre frukter. Tomat og eple bør derfor ikke lagres sammen.

Toril Gulbrandsen anbefaler en enkel huskeregel: Det som dyrkes i varmere strøk, liker ikke kalde kjøleskap.
Smartbokser.gif

*Gjelder ikke levering samme dag. På bestillinger under 600 kroner kommer et lite tillegg.

Bokser for et ryddigere kjøleskap:

*Gjelder ikke levering samme dag. På bestillinger under 600 kroner kommer et lite tillegg.

Kjøleskap:
Steinfrukter
Blåbær
Jordbær 
Epler
Pærer
De fleste grønnsaker
(Husk emballasje for å holde på fuktigheten)

Romtemperatur:
Melon
Papaya
Avokado
Tomat
Agurk
Squash
Artiskokk
Aubergine

Slik lagrer du frukt og grønt riktig

Banan lagres ofte feil

Banan er den frukten som ofte oppbevares feil, mener Gulbrandsen. 

– Dermed havner den altfor ofte i avfallsbøtta. Skallet blir fort brunt hvis bananen lagres kaldt, mens fruktkjøttet holder seg lenger hvitt og fint med uendret smak. Cirka 15 grader er den ideelle temperaturen for lagring av bananer. Legg dem i et kjølerom, spiskammer eller i en kjølig gang.

En annen feil vi ofte gjør er å lagre tomat og agurk i kjøleskapet. Disse skal ikke lagres kaldt.

Hvis bananene dine likevel skulle bli overmodne, finnes det flere gode oppskrifter over hva du kan bruke dem til. Som at du kan lage bananbrød med sjokolade.

Kolonial_Matkjoleskap-8.jpg

Mange av oss legger bananen på kjøkkenbenken eller på bordet. Det er fint og fargerikt, men frukten skal helst ligge i en kjølig gang eller spisskammer.
Foto: Schibsted Partnerstudio

Derfor skal du beholde emballasje

Hvordan varene er pakket inn er gjerne gjort med tanke på holdbarhet, dette bør videreføres i hjemmet, opplyser Gulbrandsen.

– Rotgrønnsaker og bladgrønnsaker med stor overflate er spesielt utsatt for å visne og tape fuktighet, og bør oppbevares i emballasje som beskytter mot uttørking. 

For å forsinke aldringsprosessen bør vi oppbevare disse varene så kjølig som mulig. Ned med temperaturen - opp med kvaliteten, mener Gulbrandsen. 


- Men det er som nevnt noen unntak av varer som ikke skal på kjøl: tomater, agurker, friske urter, bananer og avokado. 

*Gjelder ikke levering samme dag. På bestillinger under 600 kroner kommer et lite tillegg.

Som ny kunde får du:

- Tre måneder gratis levering
- 100 kroner rabatt på første handel

Produsert av Schibsted Partnerstudio

Til toppen

Journalistene og redaksjonene i Schibsteds medier har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
Schibsted Partnerstudio
©2020 Schibsted | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)